Datorteknik: Bildkodning med JPEG och GIF

JPEG-bilder

JPEG-bilder passar bra för fotografier, som har många färger och mjuka övergångar.

Här ska vi visa hur komprimering med JPEG ser ut. "Originalbilden" ser ut så här. Den tar upp 54 kibibyte. (Den är visserligen en JPEG-bild, och komprimerad, men komprimeringen är så liten att det inte går att upptäcka några skillnader ens vid noggranna jämförelser i mycket stor förstoring.)

Bild

JPEG-bilder med större och större grad av komprimering:

Bild "50%" (vad nu det betyder), 14 kibibyte.

Bild "25%", 9 kibibyte.

Bild "10%", 6 kibibyte.

Bild "5%", 5 kibibyte.

Bild "1%", 4 kibibyte.

GIF-bilder

GIF-bilder arbetar inte med ett RGB-värde för varje bildpunkt, utan man har en palett med upp till 256 färger. Varje färg har ett nummer, och för varje bildpunkt anges färgen med det nummer som färgen har i paletten.

Det här datorritade diagrammer är en GIF-bild som upptar 25 kibibyte:

Bild

Så här ser paletten ut. Bilden med diagrammet innehåller 127 olika färger.

Bild

Om man gör om den till JPEG-bild, med kvaliteten "75%", upptar den 35 kibibyte och är alltså större än GIF-bilden. Den har också sämre kvalitet.

Bild

Kvalitetsskillnaden syns tydligare om vi studerar en detalj i bilden, nämligen toppen på den högsta stapeln. Här skarp och fin i GIF-bilden:

Bild

Här är samma topp på den högsta stapeln, men från JPEG-bilden:

Bild

GIF-bilder lämpar sig bra för bilder med skarpa gränser och få färger, till exempel teckningar och många datorgenererade bilder. På fotografier fungerar de sämre. Här är samma bild som användes som exempel på JPEG-komprimering, men nu som GIF-bild. Den är 100 kibibyte stor, det vill säga nästan dubbelt så stor som JPEG-bilden, men har sämre kvalitet:

Bild

Så här ser paletten ut. Bilden innehåller 256 olika färger.

Bild

Kvalitetsskillnaden syns tydligare om vi studerar en detalj i bilden, nämligen högra ögat. Här mjuk och fin i JPEG-bilden:

Bild

Här är samma öga, men från GIF-bilden:

Bild


Thomas Padron-McCarthy (Thomas.Padron-McCarthy@tech.oru.se), 20 september 2004