Programmeringsmetodik: Betygskriterier

Examinationen av kursen består av två delar: inlämningsuppgifterna och tentan. Tänk också på:

Som i alla programmeringskurser är målet att studenten ska kunna programmera, vilket kräver både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Programmen som studenten skriver ska förstås fungera korrekt, men dessutom får de inte vara onödigt svåra att förstå eller modifiera för andra programmerare som läser dem, och de får inte vara onödigt svåra att hantera för användarna.

Betygskriterier för tentamen

Det här är vad som kan komma att testas på tentan.

Mycket kort sammanfattning:
Om man bara vill ha godkänt betyg (3 respektive G) på tentan behöver man inte kunna programmera hashtabeller, binära sökträd eller generella datatyper, utan det räcker med länkade listor och arrayer.

För godkänt (betyget 3 respektive G) krävs:

Man ska förstå grunderna för algoritmers tidskomplexitet, och både förstå och kunna använda ordo-notationen, som O(n) och O(n2).

Man ska förstå de datastrukturer och algoritmer som tagits upp i kursen, så bra att man kan rita och förklara hur de är uppbyggda, och förstå grunderna för hur de uppför sig komplexitetsmässigt, men inte nödvändigtvis skriva programkod. Det gäller:

Dessutom ska man kunna skriva programkod (inklusive insättning, sökning, borttagning och traversering) för: (Egna implementationer, inte med till exempel std::list.)

Dessutom kan man behöva använda metoder för programutveckling och olika mekanismer i programmeringsspråket C (alternativt C++) för att lösa uppgifterna, exempelvis:

För betyget 4 respektive VG krävs:

Kraven för betyg 3/G väl inhämtade, samt dessutom:

För betyget 5 krävs:

Kraven för betyg 4/VG väl inhämtade, samt dessutom:

Kommer inte på tentan

Exempel

Exempel på en typ av uppgifter som skulle kunna komma på tentan är hela eller delar av: För betyget 3/G skulle man inte behöva göra en lösning med hashtabeller eller binära sökträd, utan det räcker med länkade listor eller fasta arrayer.

För betyget 4/VG skulle man behöva göra en lösning med hashtabeller eller binära sökträd.

För betyget 5 skulle man behöva göra en lösning genom att först skapa en generell datatyp för hashtabell eller binärt sökträd, och sen använda den datatypen.

Hjälpmedel vid tentamen

  1. Uppgiften ska lösas enskilt, dvs inga grupper av två eller flera studenter.
  2. Du får använda datorn, böcker och vilka andra hjälpmedel som helst, men du får inte samarbeta eller fråga någon (utom mig). Det är alltså tillåtet att söka med Google, eller på frågeforum som Stack Overflow, men det är inte tillåtet att posta egna frågor.
  3. Om du behöver fråga något, så kontakta läraren eller (om det finns sådana) en tentavakt.
  4. Normalt används Visual Studio på era vanliga datorkonton, men man kan också använda egen bärbar dator, om man har nätuppkoppling på den.


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 3 september 2012