Operativsystem för civilingenjörer

Detta är hemsidan för kursen Operativsystem för civilingenjörer (på engelska: Operating Systems for MSc in Engineering, 4,5 Credits) som ges (huvudsakligen) i maj vårterminen 2024.

Kursen ges på halvfart och håller på vecka 17-22, inklusive veckan när tentan går. Den är avsedd för studenter som läser programmet Civilingenjör, Datateknik. Förkunskapskrav är kursen Algoritmer, datastrukturer och komplexitet för civilingenjörer, men man har också stor nytta av kursen Datorteknik för civilingenjörer.

Snabblänkar: Planering | Videolektioner (spellista) | Inlämningsuppgifter (0 1 2 3 Projekt) | Teoriövningar | Läsanvisningar

Allmän information om kursen

Nyheter

Alla nyheter publiceras som anslag i Blackboard.

Gamla tentor

Kurslitteratur

Nedladdning

Från kursbokens webbplats, https://www.os-book.com/, kan man ladda ner en zip-fil med källkod och andra filer som hör till bokens exempel och övningsuppgifter. För enkelhets skull lägger jag dem här också.

10:e upplagan:

9:e upplagan: Men jag rekommenderar att man använder den här mer moderna virtuella maskinen, i stället för de som man kan ladda ner från kursbokens webbplats. Den innehåller fönstersystem, och jag tycker den är lättare att använda än bokens varianter. Den är baserad på Xubuntu minimal 24.04. Xubuntu är en variant av Ubuntu. Den virtuella maskinen har 4 GB minne (kan ändras i inställningarna i VirtualBox) och 2 CPU-kärnor (kan också ändras i inställningarna i VirtualBox). Det mesta som man behöver för labbarna finns redan installerat. Logga in som os-student med samma lösenord. För den som inte kan använda VirtualBox, till exempel för att man inte har en egen dator, eller har en för gammal dator, eller en för ny (som nya macar med Apples egna processorer), kan man använda Thinlinc. För labben där man behöver installera moduler i Linux-kärnan måste man ha root-rättigheter, som man inte har på Thinlinc, och för det finns en lånedator.


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 9 juni 2024

Valid HTML 4.01! Viewable With Any Browser