Svar:
I-noden innehåller data om en fil i filträdet. En fil kan vara en normal fil med data eller körbar kod, men den kan också vara en filkatalog ("directory") eller en "speciell" fil ("special file"). Speciella filer kan representera en fysisk enhet (exempelvis en hårddiskenhet), eller fungera som ett gränssnitt mot operativsystemet (exempelvis /proc-filsystemet). I-noden innehåller data om filen, som vilken användare som är filens ägare, vilka rättigheter (att läsa, skriva och exekvera filen) olika användare har, filens storlek, tid för senaste ändring, och referenser till var filens data är lagrade. Den innehåller också antalet hårda länkar, dvs antalet förekomster i filkataloger av denna fil. När det antalet går ner till noll kan i-noden och filens data tas bort. I-noden innehåller inte filens namn. Filnamn lagras i filkatalogerna. |
Svar:
Med Linux och Unix kan filsystemet också lagras:
|
Svar:
Svaret är förstås att det beror på. Det beror på vad är det för hårdvara, vad är det för operativsystem, vad är det för filsystem, vad är det för sorts fil, hur man skriver datat, och vad man egentligen menar med "skriva". Några exempel, provkörda 2022, inklusive synkning så datat inte ligger kvar i någon buffert:
I tabellen nedan kan man se hur tiderna fördelade sig mellan systemanropen write, close och sync. Tiderna för skrivning till den mekaniska hårddisken visar tydligt att operativsystemet buffrar skrivningen, och man ser också att det flushar bufferten när man stänger filen.
|
Påstående a är sant, och alla de andra är falska. |