Mobiltelefonapplikationer med Java ME: Lektion 7

Idag: Riktiga telefoner

Klicka på startknappen i den lilla mediespelaren ovan för att lyssna på lektionen. (Man kan behöva vänta en stund på att ljudfilen laddas ner.) Om mediespelaren inte syns, eller om det inte fungerar av något annat skäl, kan man klicka här för att ladda ner mp3-filen (ca 7 minuter, ca 4 megabyte). Beroende på hur webbläsaren är konfigurerad kan det kräva ett separat mp3-spelarprogram av något slag.

Bild 1: MIDleten FormTest i emulatorn för DefaultColorPhone

MIDleten FormTest är hämtad från lektion 6. Den gör inget vettigt, utan visar bara upp några användargränssnittskomponenter. Så här ser den ut i den vanliga DefaultColorPhone-emulatorn:

FormTest i emulatorn för DefaultColorPhone

Bild 2: MIDleten FormTest i emulatorn för Sony Ericsson W800

Vi kan ladda ner en särskild Sony Ericsson-anpassad WTK från Sony Ericssons utvecklar-webbplats, http://developer.sonyericsson.com/. Denna WTK fungerar nästan precis likadant som den vanliga WTK:n från Sun, men har fler emulatorer, till exempel den här för telefonmodellen W800:

FormTest i en emulator för Sony-Ericsson w800i

Bild 3: MIDleten FormTest på en riktig Sony Ericsson W800

Men om man laddar ner MIDleten till en riktig Sony Ericsson W800, så ser den ut så här. Helt annorlunda!

FormTest på en riktig Sony-Ericsson w800i

Bild(er) 4: De tre skärmarna

Det verkar som att W800-emulatorn egentligen är den vanliga emulatorn från WTK, men med en annan bild på telefonen och (nästan!) rätt storlek på skärmen.

DefaultColorPhone:

FormTest i emulatorn för DefaultColorPhone

    W800-emulatorn:

FormTest i en emulator för Sony-Ericsson w800i

    En riktig W800i:

FormTest på en riktig Sony-Ericsson w800i

Emulatorer i allmänhet funkar väldigt olika från telefonen. Det enda som emulatorer duger till är att provköra sina program för att se att logiken fungerar. Prestanda, både hastighet och minnesanvändning, kan man vara säker på att den är helt annorlunda på en riktig telefon.

"Bild" 5: Några webbplatser

Några olika telefontillverkares information för utvecklare:

"Bild" 6: Hur laddar man ner sin MIDlet till en riktig telefon?

Det vanligaste sättet för slutanvändare är att ladda hem program "Over The Air", eller OTA, alltså via wap. För det behöver man bara ha en webbserver som har dessa två MIME-typer:
  • JAD = text/vnd.sun.j2me.app-descriptor
  • JAR = application/java-archive
Sedan pekar man telefonens wap-browser på programmets .jad-fil som finns på webservern, så kommer telefonen att ladda hem och installera programmet åt en. Det funkar likadant på de allra flesta telefoner. Mer detaljerad information om hur man gör finns hos Sun på adressen http://developers.sun.com/techtopics/mobility/midp/articles/ota/index.html.

"Bild" 7: Nerladdning till telefonen under utvecklingen

När man utvecklar vill man antagligen inte ladda hem sitt program från en webserver p.g.a. kostnaden för GPRS. Alternativen för överföring av .jar och .jad-filer är många och exakt hur det fungerar varierar mellan både telefontillverkare och modell.

Nokia och Sony Ericsson har båda utvecklat varsinna program som båda heter PC Suite och innehåller funktioner för att installera program på sina respektive telefoner. Det går till så att man kopplar ihop telefonen med datorn. Antingen via exempelvis Bluetooth, IR eller sladd. Sedan använder man helt enkelt PC Suite för att föra över och installera programmet på telefonen. PC Suite för sin telefon kan man hitta på http://www.nokia.com/ och http://www.sonyericsson.com/. Klicka bara fram till din telefonmodell och välj att ladda hem tillhörande PC-mjukvara.

Många telefoner (till exempel Sony Ericsson W800i och W760i) erbjuder "masslagring" (mass storage), och dyker upp som en flyttbar diskenhet när man kopplar in USB-kabeln. Då kan man överföra filerna som till en vanlig disk.

Bild 8: Exempel med telefonen Nokia 6230

Om man t. ex. vill installera ett program till en Nokia 6230 laddar man hem Nokia PC Suite från http://www.nokia.com/nokia/0,,72014,00.html (WinXP och 2000) och installerar. Först ser vi till att telefonen och PC:n pratar med varandra via Bluetooth, genom att para ihop dom, precis som för alla Bluetooth-enheter. När det är gjort startar man PC Suite:

Nokia PC Suite

Bild 9: Ladda ner MIDleten till Nokia-telefonen

Där väljer man delen "install applications". Har man fler än en telefon kopplad till datorn får man välja vilken telefon man vill föra över till.

Välj telefon i Nokia PC Suite

Bild 10: Installera MIDleten på Nokia-telefonen

När det är gjort väljer man programmet man vill installera och klickar på gröna pilen för att påbörja installationen. Vips finns programmet i telefonens program-mapp, redo att startas.

Välj program i Nokia PC Suite

Läsanvisningar

Den här lektionen motsvaras inte av något kapitel i boken, utom avsnitt 2.10, Device Testing på sidan 18 i den nya kursboken, och det korta avsnittet med rubriken Running on a Real Device på sidan 27 i den gamla kursboken.

Du behöver inte lära dig några detaljer från den här lektionen, utan den är med som översikt och för att underlätta för den som vill köra MIDletar på en riktig telefon.

Programmeringsövningar

Om du har en mobiltelefon med Java-stöd, provkör någon av dina egna MIDletar på den.

Föregående lektion | Lektionslista | Nästa lektion


Thomas Padron-McCarthy (Thomas.Padron-McCarthy@oru.se), 29 augusti 2008

Den här lektionen är utvecklad av Thomas Padron-McCarthy i samarbete med Magnus Runesson