Databasteknik: Lösningar till teoriövning 1

Uppgift 1

...

Uppgift 2

ER-diagram för maskdatabasen

Det skulle kunna vara så att bara en mask kan bo i varje äpple, eller att det måste bo minst en mask i varje äpple, eller att det bara kan växa ett äpple på varje träd, eller att det måste växa minst ett äpple på varje träd. Det finns inget i scenariot som motsäger dessa ytterligare villkor, men eftersom de lägger mer bergränsningar på databasen än vad som uttryckligen står i scenariot, har jag i alla fallen valt den mindre restriktiva tolkningen.

Uppgift 3

Nej, "många till många", "ett till många" och så vidare handlar inte om hur många äpplen och träd det finns, utan det handlar om hur många äpplen ett träd kan kopplas ihop med, och hur många träd ett äpple kan kopplas ihop med.

Varje träd kan kopplas ihop med många äpplen, för det kan växa många äpplen på varje träd. Alltså ska det vara många åt det hållet i sambandet.

Varje äpple kan kopplas ihop med ett enda träd, för ett äpple växer bara på ett enda träd, inte flera. Alltså ska det vara ett åt det hållet i sambandet.

Uppgift 4

Scenariot går att tolka på flera olika sätt, och för varje scenario kan man sen rita ER-diagrammet på flera olika sätt. Här är i alla fall ett sätt, kanske det enklaste:

ER-diagram för jultomtens databas

Några kommentarer:

En annan lösning:

Ett annat ER-diagram för jultomtens databas

Kommentarer om den andra lösningen:


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 3 november 2022