Databasteknik: Inlämningsuppgift 3 - Översättning till tabeller i Mimer

I tabellen med uppgifter står när det är meningen att du ska göra den här uppgiften, och när den senast ska lämnas in.

Mål

Förberedelser

Läs i boken, och kanske också annat material, om översättning från ett ER-diagram till ett relationsschema. Studera åtminstone följande: Från material som hör till tidigare inlämningsuppgifter och övningar kan man också repetera: Om man inte hunnit få tag i boken, kan en del av materialet också läsas i webbkursen om databaser.

Gör gärna övning 1-3 i kapitel 6, på sidorna 100-101 i kursboken.

Scenario

Den design du gjort för MUD-databasen i inlämningsuppgift 1 och inlämningsuppgift 2 imponerar på en hel värld. Jublande människomassor vill nu att du ska översätta ditt EER-schema till tabeller, så att det går att lägga in databasen i en relationsdatabashanterare.

Uppgift

Översätt ditt EER-schema från inlämningsuppgift 2 till ett relationsschema, dvs tabeller.

Skriv create table-kommandon i SQL för dina tabeller, och prova dem i Mimer-databasen. Använd SQL:s foreign key-deklarationer för att ange referensintegritetsvillkor. Lägg också ett par eller några rader i varje tabell, med insert into-kommandon, så att tabellerna blir lättare att förstå.

Redovisning

Lämna in en skriftlig rapport. Ha med vad som behövs för att göra den så lättbegriplig som möjligt, men den måste innehålla följande:

Rapporten ska innehålla förklaringar till vad du gjort, med motiveringar till alla konstruktionsval som inte är självklara.

Man kan kopiera SQL-kommandon och svaren och klistra in dem i rapporten. I Batch SQL kan man högerklicka på titellisten och välja Mark i menyn, och därefter Copy.

Alla inlämningsuppgifter lämnas till Hadi Banaee (hadi.banaee@oru.se). Man kan lämna den på papper, antingen direkt till honom eller till Thomas, eller i brevlådan utanför dörren till korridoren där studievägledningen sitter. Det går också bra att skicka den med e-post, och då helst som pdf. Skriv på ett språk som den som ska läsa rapporten förstår!

Bestäm målgruppen för rapporten (se Hur man skriver en rapport) och ange i rapporten vad du förväntar dig av läsaren. Men skriv inte för en databaslärare som redan vet allt som du kommer att skriva!

Tanken är att i första hand ska två studenter arbeta tillsammans, och lämna in en gemensam rapport, men det går också bra med grupper, och rapporter, på en eller tre studenter.

Man får samarbeta i större grupper, men då måste man ändå lämna in en rapport per grupp om en till tre studenter. Dessutom måste varje rapport ange namnet på alla som bidrog i arbetet. Samarbete är alltså tillåtet, men måste redovisas.


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 17 november 2014