Studenten ska känna till principerna för objektorienterade och objektrelationella databaser, kunna konstruera objektorienterade databasscheman, och formulera frågor mot en sådan databas. (Inlämningsuppgift 4.)
Studenten ska känna till ACID-transaktioner, och känna till och förstå de grundläggande metoderna för hur egenskaperna atomicitet, hållbarhet och isolering upprätthålls av databashanteraren, även vid avbrutna transaktioner och systemkrascher. (Inlämningsuppgift 5.)
Studenten ska känna till och förstå de grundläggande teknikerna för frågeexekvering och för heuristisk och kostnadsbaserad frågeoptimering. (Inlämningsuppgift 6.)
Studenten ska känna till principerna för datautvinning ("data mining") och datalager ("data warehouses"). Studenten ska känna till grunderna för distribuerade databaser, inklusive parallella databaser och multidatabaser.
Studenten ska känna till och förstå hur tid (såväl enkla tidsuppgifter som tidsdimensionerna giltighetstid och transaktionstid) kan användas och representeras i databaser, teoretiskt och i praktiken. Studenten ska kunna konstruera databasscheman med såväl enkla tidsuppgifter som tidsdimensionerna giltighetstid och transaktionstid, och formulera SQL-frågor mot dessa.
Studenten ska känna till vilka lagringsstrukturer som typiskt används i databashanterare (främst B-träd, hashtabeller och även osorterade filer), såväl datafiler som index, och förstå hur de fungerar så väl att studenten kan göra uppskattningar av söktider.
Studenten ska kunna använda sig av relationsalgebra för att formulera sökningar, och förstå relationsalgebrans kopplingar till SQL och till frågeoptimering.
Studenten ska självständigt kunna söka i olika källor efter kunskap om databasrelaterade ämnen, och sammanställa den i en rapport.