Hemtentamen med svar i Datoranvändning: Nummer 2

Svara på frågorna, och lämna svaren till Jonas Karlsson (jonas.karlsson@tech.oru.se) eller till Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@tech.oru.se) senast fredag 29 september 2006. (Tidigare skrev jag 29 oktober, men det var fel!) Du kan skicka dina lösningar på papper eller via e-post. Gör helst ett PDF-dokument och skicka in, i annat fall ett Word-dokument.

Det är tillåtet att samarbeta, men alla måste skriva och lämna in sina svar själva. Man får använda vilka hjälpmedel man vill, utom att fråga människor (utanför kursen) om hjälp.

Alla ska ha en hemtenta med unikt nummer. Det här är hemtenta nummer 2. Glöm inte att ange i lösningarna vilket nummer hemtentan har.

Uppgift 1: Sätt ihop en dator

Du får ett moderkort i present, som heter ASUS M2N32 WS PRO NF590 SLI S-AM2 ATX. Du kan läsa mer om det hos datorbutiken Dustin på webben: http://www.dustin.se/

Utgå från ditt moderkort, och sätt ihop en dator som passar för att arbeta med multimedia, dvs foton, andra bilder, filmer och ljud. Lägg lämpliga datordelar i Dustins kundvagn, och skriv ut (eller kopiera) hela kundvagnen som svar på uppgiften.

Här kommer en lista på saker som kan fungera som inspiration till vad man vill ha med. Det är förmodligen mer saker på listan än man behöver, och alla saker man behöver är kanske inte med.

Backup, CD-brännare, CD-spelare, DVD-brännare, DVD-spelare, UPS, USB-hub. digitalkamera, filmscanner, fotstöd, grafikkort, headset, hårddisk, högtalare, joystick, kortläsare, ljudkort, mikrofon, minne, mus, nätverkskort, operativsystem, program av olika slag, projektor, ratt, ritbord, scanner, skrivare, skärm, tangentbord, trådlös accesspunkt, trådlöst nätverkskort, videokamera, webbkamera,

(Skulle moderkortet ha försvunnit ur Dustins katalog, så det inte går att hitta information om det längre, så kontakta läraren.)

Svar: Här måste man jämföra med Dustins katalog, så att alla komponentera passar ihop med moderkortet och varandra. I listan hade processor och datorlåda avsiktligt utelämnats, så kolla att studenten inte glömt dem!

Uppgift 2: Filstorlekar och överföringshastigheter

Du har en fil med en bild. Filen är 61 megabyte stor. Du har bredband hemma, och vill ladda ner filen. Bredbandet klarar en hastighet på 5 megabit per sekund. Hur lång tid tar det att ladda ner filen med bilden?

Tala inte bara om svaret, utan redovisa hur du har räknat.

Några möjliga svar:
Med filen i megabyte = 220 bytes (vanligast) och bandbredden i megabit = 106 bitar (rätt): 1 minut och 42.3 sekunder
Med filen i megabyte = 106 bytes (mer ovanligt) och bandbredden i megabit = 106 bitar (rätt): 1 minut och 37.6 sekunder
Med filen i megabyte = 220 bytes (vanligast) och bandbredden i megabit = 220 bitar (ganska konstigt): 1 minut och 37.6 sekunder
Med filen i megabyte = 106 bytes (mer ovanligt) och bandbredden i megabit = 220 bitar (ganska konstigt): 1 minut och 33.1 sekunder

(Fått ett svar omkring 12 sekunder? Då har du nog glömt att en byte är 8 bitar!)

Uppgift 3: Mer om filstorlekar och överföringshastigheter

Du har tagit ett foto med din nya, fina och högupplösta digitalkamera. Fotot lagras i kameran som en fil som är 17 megabyte stor. Nu vill du överföra filen till datorn. Den här kameran kopplas till datorn via Bluetooth.

Hur lång tid tar det att överföra fotografiet till datorn?

Använd gärna boken eller Wikipedia (http://www.wikipedia.com/) för att hitta hur snabbt man kan överföra data.

Tala inte bara om svaret, utan redovisa hur du har räknat. Ange också vilken överföringshastighet som du använt dig av, och varför du valde den.

Svar: Bluetooth finns i flera olika varianter, med olika hastigheter. Här är några räkneexempel med typiska hastigheter för Bluetooth. Filstorleken antas mätas i megabyte = 220 bytes (vanligast), och bandbredden i megabit = 106 bitar (rätt).


Hastighet: 0.72 Mbit/s. Tid: 3 minuter och 17.2 sekunder.
Hastighet: 2.10 Mbit/s. Tid: 1 minut och 7.9 sekunder.

Uppgift 4: Binära tal

a) Översätt det binära talet 11000 till ett tal skrivet med vanliga decimala siffror.

Svar: 24

b) Översätt det vanliga decimala talet 18 till ett tal skrivet med binära siffror.

Svar: 10010

Uppgift 5: Färger

Färger brukar ofta beskrivas med en trippel av tal mellan 0 och 255. Det kallas ibland RGB-format. Det första talet anger hur mycket rött ljus som är med, det andra talet anger hur mycket grönt ljus som är med, och det tredje talet anger hur mycket blått ljus som är med. 0,0,255 skulle då vara en starkt lysande blå färg, 0,0,100 en svagare blå färg, och 0,0,0 är svart.

Vilken färg beskrivs av trippeln 244, 20, 30?

Svar:

Färgen i den här rutan.

Uppgift 6: Förkortningar

Ange för var och en av följande fyra multimedia- och datorrelaterade förkortningar Det räcker alltså inte med att bara skriva ut vad förkortningen betyder.

a) IMAP [Wikipedia-länk] [Svensk Wikipedia-länk]
b) MP3 [Wikipedia-länk] [Svensk Wikipedia-länk]
c) MPEG [Wikipedia-länk] [Svensk Wikipedia-länk]
d) PNG [Wikipedia-länk] [Svensk Wikipedia-länk]

Slå gärna upp i boken eller Wikipedia (http://www.wikipedia.com/).

Svar: Se länkarna till Wikipedia.


Det här är hemtenta med svar nummer 2, och den skapades 2006-09-29 klockan 18:11.