Hemtentamen i Datoranvändning: Nummer 25

Svara på frågorna, och lämna svaren till Jonas Karlsson (jonas.karlsson@tech.oru.se) eller till Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@tech.oru.se) senast fredag 29 oktober 2006. Du kan skicka dina lösningar på papper eller via e-post. Gör helst ett PDF-dokument och skicka in, i annat fall ett Word-dokument.

Det är tillåtet att samarbeta, men alla måste skriva och lämna in sina svar själva. Man får använda vilka hjälpmedel man vill, utom att fråga människor (utanför kursen) om hjälp.

Alla ska ha en hemtenta med unikt nummer. Det här är hemtenta nummer 25. Glöm inte att ange i lösningarna vilket nummer hemtentan har.

Uppgift 1: Sätt ihop en dator

Du får ett moderkort i present, som heter ASUS P5B P965 S-775 GBLAN ATX. Du kan läsa mer om det hos datorbutiken Dustin på webben: http://www.dustin.se/

Utgå från ditt moderkort, och sätt ihop en dator som passar för att arbeta med multimedia, dvs foton, andra bilder, filmer och ljud. Lägg lämpliga datordelar i Dustins kundvagn, och skriv ut (eller kopiera) hela kundvagnen som svar på uppgiften.

Här kommer en lista på saker som kan fungera som inspiration till vad man vill ha med. Det är förmodligen mer saker på listan än man behöver, och alla saker man behöver är kanske inte med.

Backup, CD-brännare, CD-spelare, DVD-brännare, DVD-spelare, UPS, USB-hub. digitalkamera, filmscanner, fotstöd, grafikkort, headset, hårddisk, högtalare, joystick, kortläsare, ljudkort, mikrofon, minne, mus, nätverkskort, operativsystem, program av olika slag, projektor, ratt, ritbord, scanner, skrivare, skärm, tangentbord, trådlös accesspunkt, trådlöst nätverkskort, videokamera, webbkamera,

(Skulle moderkortet ha försvunnit ur Dustins katalog, så det inte går att hitta information om det längre, så kontakta läraren.)

Uppgift 2: Filstorlekar och överföringshastigheter

Du har en fil med en bild. Filen är 58 megabyte stor. Du har bredband hemma, och vill ladda ner filen. Bredbandet klarar en hastighet på 14 megabit per sekund. Hur lång tid tar det att ladda ner filen med bilden?

Tala inte bara om svaret, utan redovisa hur du har räknat.

Uppgift 3: Mer om filstorlekar och överföringshastigheter

Du har tagit ett foto med din nya, fina och högupplösta digitalkamera. Fotot lagras i kameran som en fil som är 14 megabyte stor. Nu vill du överföra filen till datorn. Den här kameran kopplas till datorn via Firewire.

Hur lång tid tar det att överföra fotografiet till datorn?

Använd gärna boken eller Wikipedia (http://www.wikipedia.com/) för att hitta hur snabbt man kan överföra data.

Tala inte bara om svaret, utan redovisa hur du har räknat. Ange också vilken överföringshastighet som du använt dig av, och varför du valde den.

Uppgift 4: Binära tal

a) Översätt det binära talet 11000 till ett tal skrivet med vanliga decimala siffror.

b) Översätt det vanliga decimala talet 21 till ett tal skrivet med binära siffror.

Uppgift 5: Färger

Färger brukar ofta beskrivas med en trippel av tal mellan 0 och 255. Det kallas ibland RGB-format. Det första talet anger hur mycket rött ljus som är med, det andra talet anger hur mycket grönt ljus som är med, och det tredje talet anger hur mycket blått ljus som är med. 0,0,255 skulle då vara en starkt lysande blå färg, 0,0,100 en svagare blå färg, och 0,0,0 är svart.

Vilken färg beskrivs av trippeln 40, 251, 43?

Uppgift 6: Förkortningar

Ange för var och en av följande fyra multimedia- och datorrelaterade förkortningar Det räcker alltså inte med att bara skriva ut vad förkortningen betyder.

a) IMAP
b) JPEG
c) MPEG
d) TCP/IP

Slå gärna upp i boken eller Wikipedia (http://www.wikipedia.com/).


Det här är hemtenta nummer 25, och den skapades 2006-09-20 klockan 23:47.