C: Inlämningsuppgift 4, Ishockey

Specifikation

Kopiera alla filer från kurssidans Studprog.zip till din aktuella katalog. I din aktuella katalog finns nu demo-programmet ishodemo.exe. Provkör programmet genom att dubbelklicka på det i utforskaren.

Programmet simulerar ett antal omgångars spel i elitserien i ishockey. Det slumpar resultatet för 6 matcher i varje omgång, där lagen spelar mot varandra parvis i den ordning som de står i tabellen. Man slumpar antalet mål, mellan 0 och 8, för hemmalaget resp bortalaget. Hemmalag är alltid det lag som står före i tabellen.

Efter varje omgång redovisas matchresultatet och lagen tilldelas gjorda mål, insläppta mål och poäng. Vinnande lag får 3 poäng och förlorande lag 0 poäng. Vid oavgjort resultat får båda lagen 1 poäng. Efter omgångens resultat redovisas en serietabell där lagen är sorterade i första hand efter poäng, om samma poäng, efter målskillnad (gjorda - insläppta) och om både samma poäng och samma målskillnad, efter antalet gjorda mål. Exempel:

Exempel

I filen ishostud.c, som nu finns i din aktuella katalog, finns en början på ovanstående program. Din uppgift är att fullborda programmet, med de delar som saknas, så att programmet fungerar på samma sätt som demo-programmet.

Extra (ej obligatoriskt): Vid oavgjort resultat i dagens elitserie förlänger man matchen med 5 minuter följt av eventuella straffar tills något lag vunnit. Det vinnande laget får 2 poäng och det förlorande laget får behålla sin enda poäng. Komplettera programmet så att det vid oavgjort resultat även simulerar en förlängning.

Glöm inte!

Fungerar programmet? Glöm inte att provköra programmet, med (om det är tillämpligt) olika kombinationer av indata, för att försöka hitta fel!

Är programmet lätt att läsa och förstå? Glöm inte att indentera och formatera programmet på ett bra sätt, och att ge informativa och rättvisande namn på variabler och annat! (Se även avsnittet Kodningsstil!)

Redovisning

Programmet redovisas genom att det uppvisas och provkörs för läraren. Läser du kursen på distans skickar du källkoden (.c-filen) med e-post. Godkänd redovisning utgör en del av delkurs 2 i Programmering C.


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 11 mars 2011