Mobila applikationer med Android: Hemtentamen 2018-09-01

Det här är hemtentan som går lördag 1 september 2018 i kursen Mobila applikationer med Android. Ansvarig lärare är Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), telefon 070-73 47 013.

Instruktioner

  1. Skriv och provkör programmet som beskrivs i uppgiften, och skicka sen in det färdiga programmet till mig (thomas.padron-mccarthy@oru.se) inom 24 timmar, dvs senast klockan 08:00 på söndagen.
  2. Obs! Det har varit mycket problem med mailen på sistone. Om du inte vet att det fungerar att skicka arkivbilagor från ditt e-postkonto, kan det vara bättre att skicka in bilagan via Blackboard eller någon lagringstjänst som Google Drive. Skicka ett kort vanligt e-brev också och berätta var svaret finns.
  3. Uppgiften ska lösas enskilt, dvs inga grupper av två eller flera studenter.
  4. Du får använda dator, böcker och vilka andra hjälpmedel som helst, men du får inte samarbeta eller fråga någon (utom mig). Exempelvis är det tillåtet att söka och läsa på webbplatser som Stack Overflow, men inte att ställa egna frågor.
  5. Om du behöver fråga något, så kontakta gärna mig. Det är nog bäst att skicka ett SMS, för jag kommer inte att sitta vid datorn hela tiden, och jag kanske inte alltid kan svara i telefon.
  6. Exportera Android Studio-projektet (eller motsvarande) som en Zip-fil (eller motsvarande) och skicka den till läraren. Under menyvalet File kan man välja Export to Zip File.
  7. Skicka också med APK-filen (Androids kompilerade installationsfil). Den finns normalt i underkatalogen app/build/outputs/apk.
  8. Om du inte senast på måndagen fått e-post från mig med en bekräftelse på att du skickat in uppgiften, bör du kontakta mig, enklast genom att ringa eller SMS:a mig (ifall det är e-posten som inte fungerar). Tänk på att en del mailtjänster (särskilt Hotmail.com, Outlook.com, Live.com) ibland kastar bort brev med bilagor, utan att meddela det.
  9. Godkänt resultat på den här hemtentan ger betyget G på teoridelen av kursen. För att få hela kursen godkänd krävs dessutom godkända inlämningsuppgifter.

Uppgiften

Mina muffins har blivit brända!

Brända muffins

Alltsammans beror på att jag försökte baka flera olika saker samtidigt, men telefonen har bara ett enda tidtagarur. Så när jag skulle ta tid på brödet, blev muffinsarna brända.

Därför behöver vi en Android-app som kan hantera fem olika tidtagningar! Här är en mockup av hur det skulle kunna se ut:

Lågbudget-mockup

Här har vi fem olika tidtagningar, där var och en har tre olika knappar för att styra den: en startknapp, en pausknapp och en reset-knapp som nollställer tidtagningen.

Egentligen borde vi kanske ha det man brukar kalla "timers", som man ställer in på en tid, och sen räknar den ner, och ger en signal när den kommit till noll. Det kan vara lite enklare att göra det som brukar kallas "tidtagarur", som alltid börjar på noll och sen räknar uppåt.

Egentligen borde varje tidtagning förstås uppdateras hela tiden, så man ser sekunderna ticka fram. Vill man göra det enkelt för sig kan man i stället ha en uppdatera-knapp, som man måste trycka på för att de aktuella tiderna ska visas.

Konstruera denna app!

Krav

Tips

Om man sparar starttiden för varje tidtagning, kan man jämföra med aktuell tid för att se vad varje tidtagning ska visa.


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 31 augusti 2018