Mobila applikationer med Android: Hemtentamen 2016-01-16

Det här är hemtentan som går lördag 16 januari 2016 i kursen Mobila applikationer med Android. Ansvarig lärare är Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), telefon 070-73 47 013.

Instruktioner

  1. Skriv och provkör programmet som beskrivs i uppgiften, och skicka sen in det färdiga programmet till mig (thomas.padron-mccarthy@oru.se) inom 24 timmar, dvs senast klockan 08:00 på söndagen.
  2. Uppgiften ska lösas enskilt, dvs inga grupper av två eller flera studenter.
  3. Du får använda dator, böcker och vilka andra hjälpmedel som helst, men du får inte samarbeta eller fråga någon (utom mig). Exempelvis är det tillåtet att söka och läsa på webbplatser som Stack Overflow, men inte att ställa egna frågor.
  4. Om du behöver fråga något, så kontakta gärna mig. Det är nog bäst att ringa eller SMS:a, för jag kommer kanske inte att sitta vid datorn.
  5. Packa ihop hela katalogen med applikationen i en Zip-fil, och skicka den som en bilaga. (Även rar- och tar-filer fungerar.) APK-filen (Androids kompilerade installationsfil) ska vara med. Men döp först om Zip-filen från nånting.zip till exempelvis nånting.info (inte nånting.txt) för att överlista överambitiösa virusfilter.
  6. Om du inte senast under måndagen får e-post från mig med en bekräftelse på att du skickat in uppgiften, bör du kontakta mig, enklast genom att ringa eller SMS:a mig (ifall det är e-posten som inte fungerar). Tänk på att en del mailtjänster (särskilt Hotmail.com, Outlook.com, Live.com) ibland kastar bort brev med bilagor, utan att meddela det.
  7. Godkänt resultat på den här hemtentan ger betyget G på teoridelen av kursen. För att få hela kursen godkänd krävs dessutom godkända inlämningsuppgifter.

Uppgiften

James Bond, spionen som är känd från en serie dokumentärfilmer, behöver hjälp i sitt arbete. Även om en del av hans arbetsdag går åt till biljakter, eldstrider, kasinospel och liknande, är spionens huvuduppgift just att spionera, dvs samla information.

James Bond sitter ofta gömd någonstans och räknar förbipasserande. Han räknar hur många av dem som är ryska spioner, hur många som är skurkar, och hur många som bara är vanliga människor. Sen skickar han informationen till underrättelsetjänstens högkvarter, där man sammanställer statistik. ("Andelen ryska spioner i området har under året ökat från knappt en procent till drygt två, medan andelen skurkar fortsätter sin nedåtgående trend. Vi rekommenderar därför att...")

Det kan vara svårt för James Bond att komma ihåg alla siffror. Att sitta med ett anteckningsblock kan se misstänkt ut. Därför behöver han en app till sin Android-telefon.

Så här kan appen se ut:

Appen

Krav


Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se), 15 januari 2016